Fondánový papír - fondánový list

Fondánový list

Fondánový papír, známý také jako fondánový či fondantový list, je podkladní hmota pro jedlý tisk a využívá se k dekoraci cukrářských produktů, zejména marcipánových dortů. Potištěný fondánový list lze ohýbat nebo modelovat. Na dortu je tak možné vytvořit v podstatě cokoli. Záleží pouze na kreativitě.

Fondánový list je čistě bílý. Kvalita tisku na fondánový list je vysoká a s kvalitou tisku na obyčejný jedlý papír ji nelze srovnávat.

Fondánový list je oproti obyčejnému jedlému papíru vhodný na zdobení všech cukrářských produktů (dorty, marcipán, zákusky, čokoláda...). Je ovšem nevhodný na ty, na jejihž povrchu je šlehačka (nesnáší vlhkost). Na druhou stranu dobře snáší zmražení.

Řadí se mezi nejsilnější jedlé podklady. Má asi milimetrovou tloušťku.

Složení fondánového listu

Cukr, sušený glukózový sirup, zvlhčovadlo: sorbitol, voda, olej z palmových jader, stabilizátor: xanthan guma, sorbát draselný, guma ze svatojánského chleba, tragant guma, zahušťovadlo: hydroxypropyl methyl celulosa, monopropylen celulosa.

Jak používat fondánový list

Fondánový list nepotírejte decorgelem, protože se nevpije. Rub jemně navlhčete vodou pomocí houbičky. Pokud dáváte fondánový list na krém, není potřeba jej vlhčit. Chcete-li, aby dobře držel na potahovovce, použijte místo vody jedlé lepidlo. Na suchu tvrdne, v nadměrné vlhkosti se rozpouští. Teplem měkne, chladem tuhne. Froster mu neuškodí, lze zamrazit.

 

 

tisk na fondánový list, jedlý papír, jedlá fotografie, fotografie na dort

 

Zdroj: Wikipedie.cz





registrace

 

Časté dotazy