Historie čokolády

Čokoláda u Mayů a Aztéků

Úplně první čokoládu připravovali snad domorodí obyvatelé střední Ameriky dlouho před příjezdem Evropanů. Aztékové a Mayové připravovali kakaové placky a míchali kakaové nápoje. Kakaové boby dovezl do Evropy prvně Fernando Cortéz. Ten se s čokoládou poprvé setkal na dvoře aztéckého krále. Španělské kroniky píší, že na slavnostní tabuli vládce Aztéků, nebylo jiných lahodných nápojů než čokolády, servírované ve zlatých pohárech, se zlatou lžičkou. Podávaná čokoláda, dochucovaná kořením a vanilkou, byla našlehána do lahodné pěny, která se rozpouštěla v ústech. Denně tak bylo připravováno nejméně 50 šálků čokolády pro krále a dalších 2000 šálků pro šlechtice králova dvora.

Čokoláda v Evropě

Do Evropy přivezli čokoládu Španělé. Čokoláda se již v 16. století stala oblíbeným nápojem. Španělé  dovezli také kakaovníky do oblasti Zadní Indie a Španělské východní Indie, především na Filipíny. Postupem času se začala vyrábět i  čokoláda tuhá.

 

 

Zdroj: Wikipedie.cz





registrace

 

Časté dotazy