Marcipán

Co je vlastně marcipán aneb není všechno zlato co se třpytí

Marcipán je hmota, jejíž podstatu tvoří oloupané a rozdrcené sladké mandle a cukr. Drcené mandle se prohnětou do správné konzistence. Mohou se také zahřívat a potom se odpařují do požadované vlhkosti. Poměr není zcela přesně stanoven. Platí ovšem, že čím větší je podíl mandlí, tím vyšší je kvalita marcipánu. Jedna z možných receptur výroby marcipánu požaduje např. pro základní surovou marcipánovou hmotu minimálně 50 % mandlí a maximálně 50 % cukru. V méně jakostních marcipánech můžeme mandle nahradit například burskými či lískovými ořechy, kokosem případně i sušeným mlékem. Mnohé výrobky bohužel nedosahují ani minimálního podílu mandlí a mandlové chuťi a vůně dosahují použitím aromatu.

Dlouhá cesta marcipánu z dalekého Orientu

Marcipán původně pochází ař z dalekého Orientu, odkud se rozšířil nejprve do Španělska a Portugalska. Následně se přes Benátky během křížových výprav dostal dál do Evropy. Už ve 14. stol. byl servírován jako dezert na stolech nejvyšších vrstev. Věřilo se, že má léčebné účinky. Po objevení Ameriky, odkud se do Evropy dostala cukrová třtina, byl dostatek cukru na to, aby se mohlo začít s masovější výrobou marcipánu. S rozvojem průmyslové výroby pak marcipán zlidověl.

 

 

 

Zdroj: Wikipedie.cz

 

 





registrace

 

Časté dotazy